Julkaistu: 10.02.2020

 

Moduulirakentaminen on yleistynyt rakennusteollisuudessa voimakkaasti. Tehtaalla sarjatuotantona rakennettavat asennusvalmiit elementit nopeuttavat talonrakennusta huomattavasti tuoden kustannussäästöä ja mittatarkkuutta. Pirkanmaalaisyritysten kehittämien oivaltavien ratkaisujen avulla asukkaat voivat jatkossa valita kylpytilojen moduulirakenteeseen itseään miellyttävän ylellisen lasipinnan laatoituksen sijaan.   

Saunatalo Oy on vienyt moduulirakentamisen uudelle tasolle yhdistämällä moduulirakentamisen hyödyt asiakkaan toiveiden mukaan personoituun pintaratkaisuun. Yhteistyössä lasirakentamiseen erikoistuneen Rakla Tampere Oy:n kanssa, seinäelementteihin tarjotaan nyt myös saumaton, moderni lasipinta, jonka luonnetta voidaan tehostaa haluttuun suuntaan värein tai printein ja valaistuksen avulla. 

Moduulirakentamista on hyödynnetty tähän saakka pääasiassa edullisten vuokra-asuntojen kylpytilojen rakennuttamisessa. Kohteisiin asennetaan tavallisesti vakiopintamateriaaleilla varustetut kylpyhuone-elementit. Saunatalon esivalmisteltuihin elementteihin voidaan työmaalla asentaa mikä tahansa asukkaan valitsema pinta, mikä tekee ratkaisusta houkuttelevan etenkin ylemmän hintasegmentin asuinrakentamiseen. 

─ Kaiken talotekniikan sisältävät seinäelementit tehdään tehtaalla pintoja vaille valmiiksi. Asukkaan valitsema pintamateriaali, esimerkiksi helposti asennettava ja näyttävä lasi kiinnitetään paikanpäällä. Tämä rakennustapa sopii kaikenlaisiin kohteisiin, toimitusjohtaja Juha Kananen kertoo.

Ajansäästöä uudiskohteen rakentamiseen

 

Rakennuttajalle Saunatalon elementit ovat helppo ratkaisu, koska ne eivät aseta reunaehtoja runkoratkaisuun tai talotekniikkaan toisin kuin tyypilliset moduulit. Elementit sopivat sekä paikalla valaen että ontelolaatoin rakennettaviin kohteisiin. Asennusvalmiita, kaiken talotekniikan sisältäviä väliseiniä tehdään Saunatalolla myös muihin kuin märkätiloihin. Saunatalon mallia on käytetty jo muutamissa kohteissa Sipoossa ja Tampereella. Yksi niistä on Pohjola Rakennus Oy:n kohde As Oy T. Pispanrannan Arielle.

 

Pohjola Rakennus otti ilolla vastaan Saunatalon ja Raklan yhteistyönä syntyneen uudenlaisen konseptin. 

On hienoa kun alihankkijat ja toimittajat kehittävät aktiivisesti tuotteita ja palveluita, jotka tulevat sekä rakennusliikkeen että loppuasiakkaan hyväksi. Yhteistyö on sujunut hankkeen kaikkien toimijoiden kesken erinomaisesti, toteaa työmaamestari Marie Alajärvi Pohjola Rakennus Oy:stä.

 

Saumattomat lasipinnat lisäävät
huollon helppoutta

Lasi märkätilojen pintamateriaalina tarjoaa helppohoitoisuutta ja näyttävyyttä. Raklan tehtaalla valmistettavat saumattomat lasielementit ovat erikoislasia, johon eivät lika ja kalkki tartu kuten perinteisiin märkätiloissa käytettyihin pintamateriaaleihin.

Lasielementteihin ei liity kaakelisaumojen ongelmia, kuten työlästä puhtaanapitoa ja saumojen pinttymistä. Lasipintojen personointimahdollisuudet ovat rajattomat, sillä niiden pintaan voidaan printata ja emaloida pysyväksi mikä tahansa valokuva tai printtikuvio. Tällä ajatuksella kylpytilojen arkkitehtuurin linjaa voidaan jatkaa tapetoitavien huoneiden tavoin. Lasipinnat märkätiloissa saattavatkin tulevaisuudessa olla käänteentekevä uudistus, sillä tehokkaan tuotannon lisäksi lasipinta on ominaisuuksiltaan käyttäjän unelma: hyvännäköinen ja helppohoitoinen.

─ Olemme halunneet tehdä lasipintojen asentamisen mahdollisimman helpoksi. Tehtaalla lasielementit koneistetaan mittatarkaksi, täysin asennusvalmiiksi ja kuvioidaan (digiprint) asiakkaan toiveiden mukaan. Kun tähän yhdistetään Saunatalon moduulirakentamisen malli, helpottuu lasin käyttö erityisesti laajoissa rakennuskohteissa, joissa rakennustehokkuus on erityisen tärkeää, Raklan toimitusjohtaja Pertti Lukkari sanoo. 

Lasiin voidaan tuoda myös älyä. Kahdessa Tampereelle valmistuneessa kohteessa pesuhuoneiden ovet ovat asiakkaan toiveesta Raklan valmistamasta älylasista. Kun pesutila ei ole käytössä, opaali läpinäkymätön ovi voidaan muuttaa normaalilla valokatkaisijalla läpinäkyväksi. Huoneistoon saadaan näin tilan tuntua ja kauniit pesutilan seinät toimivat sisustuksellisena elementtinä.

 

VALOKUVAT KOHTEESTA JA VIDEO ÄLYLASIN TOIMINNASTA: https://brivikofi-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/antti_kulmanen_liteit_fi/Eiw-k50CXilNi3nrDUMX27QBm3R3YaRhShnoChX9KJDs3g?e=ARd1nA  
Kuvaaja: Antti Kulmanen

Kuva 6x2A0940: edessä Pertti Lukkari ja lasi- ja sisustuskokonaisuudesta vastaava arkkitehtisuunnittelija Vuokko Saukonoja, takana vasemmalta Juha Kananen, Marie Alajärvi ja Sami Tuulola (Aki-Lasi)

 

Lisätiedot:

Saunatalo Oy
Juha Kananen, toimitusjohtaja
Puh: 040 563 5024 
Sähköposti: juha.kananen@saunatalo.fi
www.saunatalo.fi

 

Rakla Tampere Oy
Pertti Lukkari, toimitusjohtaja
Puh: 050 568 5163
Sähköposti: pertti.lukkari@rakla.fi
www.rakla.fi