Elementtisauna on kustannustehokas, vaivaton ja nopea tapa rakennusliikkeille ja rakennuttajille rakentaa uudiskohteen huoneistosaunat. Rakennamme jo tehdasolosuhteissa saunan asiakkaallemme mahdollisimman valmiiksi. Näin edistämme osaltamme nopeatahtisen rakennushankkeen läpivientiä toimittamalla työmaalle valmiita, helposti ja nopeasti asennettavia saunarakenteita. Sertifioitu tuotteemme varmistaa tasalaatuisuuden, mittatarkkuuden ja nopean asennuksen. Saunassa käytetyt rakenneratkaisut ovat alan normien mukaisia ja rakennuttajien hyväksymiä. Oma asennustoimintamme takaa laadukkaan lopputuloksen. Saunaelementtipaketit toimitetaan työmaalle runkotyön edistymisen mukaan kohteen mukaan nimettynä. Asennamme ja viimeistelemme elementtisaunan lauteita myöten valmiiksi. Asennustyön sujuvuuden varmistamiseksi olemme tehneet työmaalle ohjeita elemettisaunojen vastaanottoa varten, katso huomioitavia asioita tästä linkistä.

 

• Määräykset ja standardit täyttävät, pitkälle jalostetut tehdasrakenteiset komponentit
• VTT:n sertifioima
• Suunnittelu ja mitoitus ARK ja LVIS kuvien pohjalta, tarvittaessa pystymme toimittamaan saunan kuvia 3D-mallina
• Joustava ja asiantunteva palvelu
• Helppo ja nopea asennus
• Laadukkaat materiaalit vuosien kokemuksella

Elementtisaunassa on pitkälle jalostetut tehdasrakenteiset komponentit ja saunat suunnitellaan ja mitoitetaan ARK ja LVIS kuvien pohjalta. Elementtisaunaan tulevat valmiina tekniikan liittymät, mikä lisäävät työmaan sujuvaa edistymistä.

Elementtisauna sisältää mm.:

• Sokkelivaneri kaikilla seinillä, h=240 mm.
• Runko 43x48/72/96 mm.
• Villoitus seinissä 50/70 mm, katossa 50 mm + 30 mm kovavilla.
• Tarvittavat tekniikan läpiviennit ja varaukset.
• Alumiinipaperi, limitys 200 mm, teippaus alumiiniteipillä.
• Tarvittavat tuet kiukaalle ja lauteille, vaneria. Ilmaväli ristiintuuletus 24+9 mm.
• Paneelaus vaakaan, pintakiinnitys.
• Laudepinnat, kiukaan suojakaide ja jakkara kuusta.
• Astinjakkara 1-tasoinen, jalat mäntyä, jaloissa säätöjalat / luistonestokumit.

Elementtipaketit toimitetaan työmaalle runkotyön edistymisen mukaan kohteen mukaan nimettynä.

Asennamme ja viimeistelemme elementtisaunan lauteita myöten valmiiksi.

Rakenne

OEE Sauna koostuu yleisimmin viidestä elementistä (4 seinää ja katto), jotka työmaalla liitetään toisiinsa kansiruuviliitoksin. Saunarakenteen voi asentaa joko ennen kallistusvalua (säätöjaloilla) tai kallistusvalun jälkeen (asennuspaloilla). Elementtisaunan seinärakenne koostuu rungosta, jonka puumateriaali on havupuuta. Runko sisältää kevyiden väliseinien rungot ja seinien koolaukset.

 Pystyrunkojen väli on yleensä 600 mm, elementin koosta riippuen. Runkoon kiinnitetään alumiinipaperi, jonka saumat on limitetty 200 mm:n leveydeltä sekä teipattu saumoista alumiiniteipillä.
 Alumiinipaperin päällä on tuuletusväli, 24 mm (koolaus), sekä ristituuletus, 10 mm (ristikoolaus). Koolauksessa on kiinni vaakapaneeli. Paneelin materiaalin ja muodon määrittelee tilaaja.

Seinäelementtien  saunanpuoleisessa alareunassa on yleisimmin viirapintainen vanerilevy  laattanostoa varten. Viiravaneri ulotetaan paneloinnin taakse ja seinän alumiinifolion päälle. Vanerin yläpuolinen reuna suojataan alumiiniteippauksella.

Toimitukseen kuuluvat osana myös lauteet, jotka valmistetaan tilaajan määrittelemästä laudepuuksi sopivasta puumateriaalista. Lauteet kannatetaan seinistä. Lauteet ovat erillisiä elementtejä ja täten yleensä  vapaasti kannattimiensa varassa liikuteltavia.

Elementtisauna ja mitoitus

OEE elementtisaunojen koko määräytyy yksilöllisesti rakennuskohteen ARK-kuvien mitoituksen mukaisesti. Suunnittelussa huomioidaan myös LVIS-suunnitelmien asettamat vaatimukset. Suunnittelu tapahtuu asunnoittain.

Elementteihin asennetaan piirustuksissa edellytettyihin kohtiin vahvikkeet kiukaiden ja lauteiden kiinnitystä varten sekä tehdään tarvittaviin kohtiin ovi- ja ikkuna-aukot. Elementtien tyypilliset mitat ovat 1500 mm – 2000 mm * 2250 mm.

Tilaaja vastaa saunan sijoituskohdan sopivuudesta ja erityisesti lattiarakenteesta siten, että pinnan kallistukset ja lujuus vastaavat märkätilan vedeneristyksen alustalle asetettuja vaatimuksia.

LVIS-asennukset

LVIS-tekniikan hallittu kuljettaminen saunaelementin seinärakenteessa huomioidaan jo saunan suunnitteluvaiheessa rakenteita ja runkovahvuuksia määriteltäessä. Seinäelementin runkorakenteeseen sijoitettavat ilmastointikanavat ja putkitukset tulisi sijoittaa ns. vapaille eli levytettäville seinille, mikäli ei käytetä tehtaalla tapahtuvaa asennusta.

Elementtivalmistuksen yhteydessä tehtaalla on mahdollista asentaa tekniikoiden liittymiä, joilla varmistetaan hallitumpi viimeistelytulos sekä höyrytiiviys. Elementtivalmistuksen yhteydessä asennamme:  kiuasrasiat, sähkön suojaputki valaisimelle, ilmastoinnin kattorakenteen lävistävät putket, ilmastoinnin suorakaidekanavat, saunassa sijaitsevien patterien vesiputket (HKR:t + PEX-putki) sekä mahdolliset sprinkleroinnit ja valokuidut.


Elementtisauna ja pintamateriaalit

Yleisimmin saunapaneelina käytetään kotimaista kuusipuuta. Laatuluokat ovat  VK (2V) eli vähäoksainen kuusi tai TK eli terveoksainen kuusi. VK:n raaka-aine hankitaan sahatavarana, joten siitä on mahdollista höyläyttää erilaisia profiileja. Yleisimmät ja hyväksi havaitut profiilit saunarakentamisessa ovat STV ja STP. Paneelimateriaalina käytetään myös haapaa ja tervaleppää. Lämpökäsiteltynä käytetään  haapa- ja tervaleppäpaneeleita. Laudepinnoissa käytetään kuusta, haapaa, tervaleppää sekä lämpökäsiteltynä kuusta, haapaa ja tervaleppää. Tilaajan  niin halutessa on mahdollisuus käyttää myös erikoispuutavaroita.

Määräykset ja standardit

OEE-saunaelementit täyttävät niiden käytön kannalta oleelliset seuraavissa Suomen rakentamismääräyskokoelman eri osissa ja standardeissa esitetyt vaatimukset: C2 Kosteus, Määräykset ja ohjeet 1998. C3 Lämmöneristys, Määräykset 1985. D2 Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto, Määräykset ja ohjeet 1987. E1 Rakennusten paloturvallisuus, Määräykset ja ohjeet 2002.

Alakattojen panelointi

Yleensä teemme elementtisaunakohteisiin myös alakattojen paneloinnin runkoineen mm. pesu- ja kodinhoitohuoneisiin. Tekniikan tarkistusluukuksi olemme kehittäneet helppokäyttöisen kehysluukun. Käytössämme on kattavasti eri paneeleita ja profiileita.

Elementit toimitettuna ja pystytettynä

Etäkohteiseiin voimme toimittaa elementtisaunat pysytettyinä ilman saunan viimeistelyä ja alakattojen panelointia. Toimitukseen sisältyy tällöin saunojen suunnittelu, tehtaalla,valmistus, toimitus ja pystytys Saunatalon toimesta normaalisti. Saunan viimeistely tapahtuu rakennusliikkeen omana työnä saunapakettiin kuuluvilla tavaroilla. Katso lisää tästä vaihtoehdosta tästä linkistä.