Elementtisauna on kustannustehokas, vaivaton ja nopea tapa rakentaa uudiskohteen huoneistosaunat.

 

Rakennamme jo tehdasolosuhteissa saunan asiakkaallemme mahdollisimman valmiiksi: näin edistämme osaltamme nopeatahtisen rakennushankkeen läpivientiä toimittamalla rakennusliikkeille ja rakennuttajille valmiita, helposti ja nopeasti asennettavia saunarakenteita.

 

Sertifioitu elementtisauna varmistaa tasalaatuisuuden, mittatarkkuuden ja nopean asennuksen. Saunassa käytetyt rakenneratkaisut ovat alan normien mukaisia ja rakennuttajien hyväksymiä.

 

Myös oma asennustoimintamme takaa laadukkaan lopputuloksen: asennamme ja viimeistelemme elementtisaunan lauteita myöten valmiiksi. Asennustyön sujuvuuden varmistamiseksi olemme tehneet työmaalle ohjeistuksen elementtisaunojen vastaanottoon.

Elementtisaunan materiaalit

 

Yleisimmin saunapaneelina käytetään kotimaista kuusipuuta laatuluokaltaan VK (2V). VK:n raaka-aine hankitaan sahatavarana, joten siitä on mahdollista höyläyttää erilaisia profiileja. Yleisimmät ja hyväksi havaitut profiilit saunarakentamisessa ovat STV ja STP. Muita yleisiä saunapaneeleita ovat tervaleppä ja haapa eri profiileina. Laudepinnoissa käytetään kuusta, haapaa ja tervaleppää. Tilaajan toiveiden mukaisesti tarjoamme myös mahdollisuuden käyttää erikoispuutavaroita.

 

Elementtisauna toimitettuna ja pystytettynä

 

Toimitamme elementtisaunoja ympäri Suomen valmiiksi pystytettynä. Etäisyyksien vuoksi emme usein pysty tarjoamaan viimeisteltyjä kokonaisuuksia, mutta elementtisauna toimitettuna ja pystytettynä takaa vaivattoman ja nopean asennuksen.

 

Toimitamme elementtisaunan ja pystytämme sen ennen väliseinätöitä, jolloin 90 % saunatöistä on jo tehty. Toimitamme myöhemmin saunan viimeistelytarvikkeet ja lauteet työmaan omaa asennusta varten. Tutustu kokonaisuuteen tarkemmin tästä.

Saunatalon elementtisaunat pähkinänkuoressa

Saunan edut

 
 • Helppo ja nopea asennus
 • Laadukkaat materiaalit vuosien kokemuksella
 • Määräykset ja standardit täyttävät, pitkälle jalostetut tehdasrakenteiset komponentit
 • VTT:n sertifioima
 • Suunnittelu ja mitoitus ARK- ja LVIS-kuvien pohjalta – tarvittaessa pystymme toimittamaan myös saunan kuvia 3D-mallina
 • Joustava ja asiantunteva palvelu
 • Toimitus suoraan työmaalle kohteen mukaan nimettynä
 • Tarvittaessa tarjoamme saunalle myös asennus- ja viimeistelypalvelun

Saunapaketin sisältö

 
 • Elementtien tyypilliset mitat 1500–2000 mm * 2200 mm
 • Sokkelivaneri kaikilla seinillä (h=240 mm)
 • Runko 43 x 48/72/96 mm
 • Villoitus seinissä 50/70 mm, katossa 50 mm + 30 mm kovavilla
 • Tarvittavat tekniikan läpiviennit ja varaukset
 • Alumiinipaperi, limitys 200 mm, teippaus alumiiniteipillä
 • Tarvittavat tuet kiukaalle ja lauteille, vaneria. Ristiintuuletuksen ilmaväli 24 + 9 mm
 • Paneelaus vaakaan, pintakiinnitys
 • Laudepinnat, kiukaan suojakaide ja jakkara, jonka jaloissa säätöominaisuus sekä luistonestokumit

Tutustu elementtisaunan valmistukseen:

Tietoa rakentajille

Elementtisaunan rakenne

 

Elementtisauna koostuu yleisimmin viidestä elementistä (4 seinää ja katto), jotka työmaalla liitetään toisiinsa kansiruuviliitoksin – saumat tiivistetään silikonilla. Saunarakenteen voi asentaa joko ennen kallistusvalua (säätöjaloilla) tai kallistusvalun jälkeen (asennuspaloilla). Elementtisaunan seinärakenne koostuu rungosta, jonka puumateriaali on havupuuta. Runko sisältää kevyiden väliseinien rungot ja seinien koolaukset.

 

Pystyrunkojen väli on yleensä 600 mm, elementin koosta riippuen. Runkoon kiinnitetään alumiinipaperi, jonka saumat on limitetty 200 mm:n leveydeltä sekä teipattu saumoista alumiiniteipillä. Alumiinipaperin päällä on tuuletusväli 24 mm (koolaus), sekä ristituuletus 10 mm (ristikoolaus). Koolauksessa on kiinni vaakapaneeli: paneelin materiaalin ja muodon määrittelee tilaaja.

 

Seinäelementtien saunanpuoleisessa alareunassa on yleisimmin viirapintainen vanerilevy  laattanostoa varten. Viiravaneri ulotetaan cardoinnin taakse ja seinän alumiinifolion päälle. Vanerin yläpuolinen reuna suojataan alumiiniteippauksella.

 

Toimitukseen kuuluvat myös lauteet, jotka valmistetaan tilaajan määrittelemästä laudepuuksi sopivasta puumateriaalista. Lauteet kannatetaan seinistä. Lauteet ovat erillisiä elementtejä ja täten yleensä vapaasti kannattimiensa varassa liikuteltavia.

Elementtisaunan mitoitus

 

OEE-elementtisaunojen koko määräytyy yksilöllisesti rakennuskohteen ARK-kuvien mitoituksen mukaisesti. Suunnittelussa huomioidaan myös LVIS-suunnitelmien asettamat vaatimukset asuntokohtaisesti.

 

Elementteihin asennetaan piirustuksissa edellytettyihin kohtiin vahvikkeet kiukaiden ja lauteiden kiinnitystä varten, sekä tehdään tarvittaviin kohtiin ovi- ja ikkuna-aukot. Elementtien tyypilliset mitat ovat 1500–2000 mm * 2200 mm.

 

Tilaaja vastaa saunan sijoituskohdan sopivuudesta ja erityisesti lattiarakenteesta siten, että pinnan kallistukset ja lujuus vastaavat märkätilan vedeneristyksen alustalle asetettuja vaatimuksia.

LVIS-asennukset

 

LVIS-tekniikan hallittu kuljettaminen saunaelementin seinärakenteessa huomioidaan jo saunan suunnitteluvaiheessa rakenteita ja runkovahvuuksia määriteltäessä. Seinäelementin runkorakenteeseen sijoitettavat ilmastointikanavat ja putkitukset tulisi sijoittaa ns. vapaille, eli levytettäville seinille, mikäli ei käytetä tehtaalla tapahtuvaa asennusta.

 

Elementtivalmistuksen yhteydessä tehtaalla on mahdollista asentaa myös tekniikoiden liittymiä, joilla varmistetaan hallitumpi viimeistelytulos sekä höyrytiiviys.

 

Elementtivalmistuksen yhteydessä asennamme:

 • Kiuasrasiat
 • Sähkön suojaputki valaisimelle
 • Ilmastoinnin kattorakenteen lävistävät putket
 • Ilmastoinnin suorakaidekanavat
 • Saunassa sijaitsevien patterien vesiputket (HKR:t + PEX-putki)
 • Mahdolliset sprinkleroinnit ja valokuidut 

Alakattojen panelointi

Yleensä teemme elementtisaunakohteisiin myös alakattojen paneloinni runkoineen, esimerkiksi pesu- ja kodinhoitohuoneisiin. Olemme myös kehittäneet tekniikan tarkistusluukuksi helppokäyttöisen kehysluukun. Käytössämme on kattavasti eri paneeleita ja profiileita.

Kysy lisätietoja laadukkaista ja käytännöllisistä saunoistamme

 

Meillä on vuosien kokemus yhteistyöstä rakennuttajien ja rakennusliikkeiden kanssa. Vastaamme mielellämme mahdollisiin lisäkysymyksiinne koskien elementtisaunojamme, sekä toimitamme teille tarjouksen juuri teidän tarpeisiinne sopivasta saunakokonaisuudesta.